Apache

DBS Apache Cross, populært kalt Apache, var en populær guttesykkel i Norge på 1970-tallet. Den ble produsert av Jonas Øglænd under merkenavnet Den Beste Sykkel mellom 1972 og 1980. Syklene har i ettertid vært ettertraktet av samlere.

Bildet lånt av Retrosykkel

Sykkelen var en videreutvikling av Crossmaster, som i likhet med Apache hadde et langt sykkelsete etter modell av motorsykkelsaler. Øglænd gikk med Apache et steg lenger, med rygglene og «chopper»-styre, i tillegg til dekaler med motiv inspirert av amerikanske urfolk. Syklene var å få i tre størrelser. 15″, 17″ og 18″ (det ble også laget noen 12″, men det var ytterst få). Tilgjengelig ekstrautstyr var blant annet speedometer, vimpel, skvettlapp, speil og horn.

Apachesyklene hadde tre-trinns navgir, med en stor T-formet girspake plassert på rammen.

Etter 1976 kom sykkelen med en litt lavere sal, og girspaken på rammen ble byttet ut med et vanlig håndgir som var plassert på styret. I 1978 kom syklene med lås som var sveiset fast i ramma.

Inspirert av suksessen med Apache lanserte DBS Tomahawk som var en enda mer outrert choppervariant med mindre forhjul, større styre, høyere rygglene og rammeplassert girspake lik de første Apachesyklene.

I 1981 ble en ny utgave av Apache lansert under navnet «DBS Junior Cross». Denne modellen hadde litt annerledes dekor.

I 1997 gjenopptok DBS produksjonen av Apache uten å oppnå særlig suksess.

I 2019 lanserte Posten Norge et frimerke med motiv av Apache.

Kilde: Wikipedia

Dette innlegget ble publisert i Sykler. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *